Дзен стил в интериорния дизайн

Какво е Дзен стил в интериорния дизайн? Изобщо Дзен стил ли е? Редом с това, как да направите дом с успокояващ декор вкъщи в Дзен дизайн? Това са трите основни въпроса, на които ще отговорим в следващите редове.

Има ли Дзен стил в интериорния дизайн?

Категорично да! Макар Дзен като термин да идва от едно разклонение в будизма зародило се в Япония, то се разпространява и като архитектурен стил в Япония и то някъде в 12 в. сл. Хр. Стилът привнесен в интериора на традиционния дом има за цел да внесе баланс, спокойствие, хармония във вътрешната среда, като същевременно адаптира прост и минималистичен подход. Всичко това е било изведено от философските размисли на последователите на Дзен будизма.

В съвременен план, тази концепция също е приложима, защото зад стила Дзен се крие възможността да създадете от дома си място, където можете да медитирате, да се отпуснете, да имате вашето място за мир и радостни семейни часове, на фона на забързания и шумен свят.

Дзен се отнася до състоянието на спокойствие и медитация, която домът трябва да осигури. Тъй като интериорният дизайн, вдъхновен от Дзен, е на мода в цял свят,  интериорните дизайнери работят в посока създаване на такива вътрешни пространства, което е потвърждение, че не говорим вече само за Дзен философия, но за стил.

Дзен стил в интериорния дизайн

Източник: https://www.pinterest.com/pin/16607092367205385/

Днешният забързан начин на живот доведе до популярността на Дзен стила. Защото след цял ден на водене на война в мрежата и големи бизнес битки в компаниите и на работното място, е наистина е чудесно да се върнете вкъщи в успокояващия и опростен стил на Дзен декора. Ако търсите спокоен оазис в морето от стрес, когато се върнете у дома, декорирането в Дзен стил може да бъде идеалният отговор. Какви са обаче принципите на които се изгражда?

Баланс и хармония

Постигането на правилния баланс е много важно, за да се възползвате от пълното спокойствие и мир, който предлага интериорният дизайн в стил Дзен, изисква се големи усилия и съзнание, за да се определи какво работи за вас лично, за да вдъхнете вътрешен мир и чувство за баланс.

Няма излишни декорации и няма събиране на предмети на изкуството, възможно е да има една картина, в минималистичен стил, която обаче е в цветова гама сливаща се с цялостната релаксираща интериорна среда.

Създаването на този баланс, значи че помещенията ще излъчват хармонията като задължителна в дизайн. Тя се случва чрез минималистичния подход било то в кухнята, банята, спалнята, дори в дворовете и градините.

Отворени пространства

Всяка стая трябва да има отворени пространства, никакви пречки и повече чисти линии. Това означава, че всички препятствия трябва да бъдат премахнати, за да се освободи енергията. Разбира се, всички стени не могат да бъдат съборени, но мислете за интериора  като поток от чиста вода; неограничен, преливащ от една стая в друга.

Простотата надделява над екстравагантността. Дзен интериорите избягват да демонстрират излишни дизайнерски елементи и сложни линии, като избират съпоставяне на елементи, които заедно фокусират върху комфорт.

Мебелите са фокусната точка на повечето стаи, независимо дали става дума за леглото в спалнята или дивана в хола, така че това е мястото, където можете да окажете най-голямо влияние с вашите дизайнерски решения. Избират се модели, които се интегрират добре с цялостната тема на пространството.

Цветове

Един от първите аспекти, които ще забележите в Дзен помещенията е неутралността на цветовете. Всички цветове са избрани на принципа на слабото им въздействие върху сетивата, които се смесват с нюанси в сиво, светло кафяво, задължително бяло, перлено. В стаята има ефирни десени, драперии, калъфки в пясъчен цвят и светлозелени нюанси, които помагат за освежаване на стаята. Цветовете са вдъхновени от природата, като се избират от места, където човек се чувства най-спокойно.

Когато работите с дизайнер или интериорен декоратор, задължително е да споменете местата, които ви карат да релаксирате: това може да е пясъчен плаж с бледосини вълни или може би намирате вътрешния си мир в буйни зелени гори с приглушени цветове на дърветата наоколо. Всичко това ще бъде взето за вашия личен Дзен интериор.

Дзен осветление

Много аспекти на съвременния интериорен дизайн се разкриват чрез осветлението в помещенията. Ярките флуоресцентни лампи и сините светлини от компютрите са често срещани основни неща в работния живот на повечето хора, така че те искат да се върнат у дома към  нещо успокояващо. Дзен дизайнът използва предимно приглушено или естествено осветление, за да създаде усещане за релаксация.

Това е стилът, при който подовите лампи, ароматните свещи и индиректните светлини са си съвсем на място и могат да работят във ваша полза, тъй като не са толкова груби и ярки. Светлините, които имитират слънчевата светлина, помагат да разкриете фините цветове на вашето пространство по мек, хармоничен начин. 

Дзен стилът просветлява интериора чрез естествена светлина. Покриването на прозорците трябва да бъде възможно най-опростено. Обикновените бели или ефирни десени без орнаменти са перфектни. Ако се иска повече уединение, бамбуковите щори ще хармонират с всички останали естествени елементи в стаята. Позоваването на естествена светлина и изкуствена светлина, която имитира дневната светлина, ще създаде атмосфера, а не само осветление.

Дзен дизайнът е едновременно минималистичен и елегантен. Всичко в стаята има за цел да успокои духа и окото. Първоначално Дзен е философия, след това той се превръща в стил и когато интериорът бъде обзаведен и завършен, отново Дзен се превръща във философия.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap