Икебана: Японското изкуство за аранжиране на цветя

Икебана е японското изкуство за аранжиране на цветя и част от японските изкуства на изтънчеността. Дълбоко повлиян от будизма, той има множество школи, като моделите и стиловете непрекъснато се развиват.

Обратното на типичния британски стил на аранжиране на цветя, където „опаковате“ сортовете и стъблата, колкото можете да поберете във вазата, икебана е „по-малкото е повече“.

Става дума за създаване на визуално въздействие чрез баланс, пропорции и форма, с ограничен брой цветя. Особено красив е вертикалният стил на подреждането на икебана. Придава височина и присъствие на пространството и работи много добре в области, където сте ограничени с използването на повърхности.

Изкуствените цветя и растения са добър избор, заради техния реализъм, както и запазен мъх. Те издържат години напред и съответно инвестицията е по-малка.

Започнете с избора на вашата саксия. Формата и размерът са ключови и ще диктуват елементите, от които се нуждаете за перфектната аранжировка. Изберете 2 или 3 клона, стъбла или листа, които ще ви дадат различни текстури. Цветът е важен, но не е непременно фокусът на вашето творение. Не забравяйте, че това е въпрос на форма, баланс и пропорции. Оставете се да се ръководите от формата и размера на вашата саксия. И винаги използвайте мъх. Мислете за вашата подредба като за моментна снимка на градината.

Различните цветя имат различно значение и техните комбинации имат за цел да изпратят ясни послания към получателя. Например, нечетен брой цветя се счита за късмет, но също така избягва симетрията, черта, която традиционната икебана не оценява. Формата и линията са акцентирани в тези цветни аранжировки, а не класическата комбинация от цветни цветя, с която повече сме свикнали.

Вижте тук още видове изкуство с цветя

Принципите на Икебана:

По-малкото е повече: Когато аранжировките в западен стил са за цветя във ваза, за да направят впечатление, икебаната е за структура, пространство и минимализъм.

Асиметричен баланс: Обичайно е да видите високи клони, балансирани несигурно в икебана. Това е така, защото използва балансирано съотношение 30/70, а не нормалното 50/50.

Това е много повече от просто декорация: изкуството да създаваш аранжировка води до самоосъзнаване.

Ин и Йо: японските Ин и Ян са за противоположности, които се допълват една друга.

Ефимерност: Икебана има за цел да улови мимолетната красота на нещата. Много аранжименти на икебана включват пъпка, която представлява обещанието за надежда.

Пространство: Не само празнота, но важна част от дизайна като цяло.

Направи си сам вкъщи:

Много от инструментите, необходими за икебана, ще изглеждат познати: остри ножици за подрязване на стъблата, съдове с различни форми – от цилиндрични вази до плитки чинии и нещо, наречено кензан, което е нещо като тежка оловна възглавничка за игли, към която да се фиксират стъблата. Ако искате да го пробвате за първи път, предлагаме да изберете хубава висока цилиндрична ваза! И ако нямате чифт градински ножици, използването на остър нож (неназъбен) ще свърши работа. Поради тяхната простота, най-доброто място за поставяне на икебана е чисто пространство, което не е твърде претрупано.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap