Орхидеята – красивият аксесоар на всеки дом! Ето от какви грижи се нуждае

Орхидеята е едно от най-красивите цветя. Много орхидеи могат да бъдат лесни за отглеждане, ако отделите малко време, за да научите от какво имат нужда. Те не са като традиционните саксийни растения. Те са епифити, което означава, че не растат в мръсотия, а по-скоро като се окачват на кората на дърветата. Има някои орхидеи, най-вече дамски чехли, които са полуземни и растат в глинеста почва.

Ето основните изисквания за правилна грижа за орхидеите

– Повечето орхидеи изискват вода веднъж седмично. Избягвайте прекомерното поливане, тъй като това може да доведе до гниене на корените.

– Поставете орхидеята си на светъл перваз на прозореца, обърнат на изток или запад.

– Ежеседмично подхранване с тор, предназначен за орхидеи.

– Пресаждане в прясна смес от орхидеи, когато орхидеята ви спре да цъфти.

Орхидеите имат различни нужди от грижи

Семейството орхидеи има над 880 различни вида (наречени родове) и над 22 000 вида. Тези числа нарастват всяка година, което прави орхидеите най-големите и най-разнообразни от семействата цъфтящи растения.

Повечето орхидеи са тропически растения, които живеят като епифити или “въздушни растения”, висящи на дървета. Някои орхидеи са литофити или „скални растения“, растящи върху или сред скали. Останалите орхидеи са сухоземни, които растат в глинеста почва. При такова разнообразно семейство растения е трудно да се дадат общи насоки за грижата за орхидеите.

Растенията, продавани в разсадници, цветарски магазини и т.н., вероятно ще са хибриди и няма как иначе.

Хибридите са създадени чрез кръстосване на различни видове, а понякога и различни родове, за да се развъждат с желани характеристики като цвят, аромат, размер на цветята и лесни грижи. Днешните хибриди от орхидеи са много възнаграждаващи стайни растения за отглеждане и са относително лесни за отглеждане, ако отделите малко време, за да разберете основните им нужди.

Топ 10 въпроса за грижа за орхидеята

 Кой е най-добрият микс за орхидеи?

Най-добрите миксове за орхидеи съдържат специални среди, които насърчават здравословния дренаж и добър въздушен поток. Важно е да се отбележи, че орхидеите не растат в мръсотия, това ще задуши корените им и ще убие растението. Орхидеите изискват специална среда, в която да растат. Най-добрата среда за орхидея е тази, която най-добре отговаря на вида орхидея и условията, в които расте.

Какви саксии за орхидеи се използват

Орхидеите не растат в саксии в природата. Слагаме ги в тях за наше улеснение. В резултат на това трябва да разберем колко странно е това за растението, техните корени обичат да дишат и да са свободни. Напълно е добре корените на орхидеята да растат извън саксията. За съжаление, нашите домове не са достатъчно влажни, за да поддържат добре епифити.

Така че саксия помага, като задържа малко влага около корените. Тайната на отглеждането на здрави орхидеи е в отглеждането на здрави корени. Обикновените саксийни растения се оценяват по растежа на листата им. За орхидеите растежът на корена е най-добрият индикатор за здравето на растението. За орхидеи, отглеждани в саксии, трябва да внимаваме много да не изгният корените.

Тъй като постигането на добър баланс на влага е толкова важно за оптималната грижа за орхидеите, много производители на орхидеи избират прозрачни саксии за орхидеи, така че да е по-лесно да се види кога корените процъфтяват и кога не.

Белите саксии също позволяват малко светлина да преминава през тях.

Какъв тор за орхидеи да използвам?

Орхидеите се нуждаят от специален тор, предназначен за да растат наистина добре. Често срещана съставка в много готови формули за торове е уреята, която не се абсорбира добре от орхидеите. В резултат на това е най-добре да се снабдите с тор, който е направен за грижа за орхидеи.

Какви са изискванията за светлина на орхидеите?

Орхидеите имат много различни нужди от светлина и разбирането на подходящото количество светлина за вида орхидея е от съществено значение за грижата им.

Каква температура изискват орхидеите?

Температурата, която орхидеята изисква, зависи от вида орхидея, която притежавате. Орхидеите Phalaenopsis, например, се радват на дневна температура. Дендробиумите от друга страна обичат температурата им да е с около 10 градуса по-ниска. Някои орхидеи използват студа в есенния въздух или разликата между температурата през нощта и температурата през деня като знак, за да им уведомят, че сезоните се сменят и е време да се подготвят за цъфтеж.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.1 / 5. Брой гласове: 14

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap