Повече син цвят, по-малко стрес

Знаете ли че, малко син цвят в интериора намалява нивата на стрес и тревожност? Според психолозите занимаващи се с цветове, най-добрият цвят за намаляване на стреса е синият. Символизирайки съпричастност, свежест и жизненост, синият цвят е траен фаворит, когато става дума за ограничаване на стрес в интериора.

Независимо дали го използвате като изявен цвят в стаята, като силен акцентен цвят или като фина намеса, използването на синьо в дома е изпитан метод за намаляване на стреса, успокояване и изцеление на ума.

Син цвят за по-малко стрес в интериора на дома

Освен че намалява стреса, този вечен цвят е студен и спокоен и работи добре както в класически, така и в съвременни схеми. Синьото обхваща цялата гама от нюанси от деликатни светли решения до най-дълбокия, най-тъмен, мастиленосин цвят. Те са лесен избор за палитрата на избор за мнозина, от аматьори декоратори до интериорни дизайнери, тъй като са невероятно лесни за живеене и идеални за наслояване.

Синьото също идва с положителни качества според цветовата психология, като облекчаване на безпокойството, съчувствие, топлина, насърчение, духовност, лоялност и внимателност.“

Кой цвят предизвиква стрес ?

Както ще потвърди всеки, който е минал през процеса на търсене на цветове за стаята, също така си струва да помислим кои цветове предизвикват безпокойство и кой е най-стресиращият цвят. Идеите за червени стаи могат да бъдат твърде груби и агресивни за някои хора и това е един от най-лошите цветове за боядисване на стая.

Декорирането с червено също може да бъде една от причините приятелите ви да не обичат да идват на гости в къщата ви. Често използвана като предупредителен знак, червената цветова схема ни напомня за опасност. Физически, червеното може да предизвика химични реакции в тялото, които са подобни на отговорите на стрес, носещи опасности, като ускорен пулс и по-висока телесна температура.

В кои помещения да използвате син цвят?

Все пак не може така да се хвърлят суперлативи или да се очернят цветовете. Има си мярка за използването на дадени цветове в помещенията и ако тя се премине, добрите качества на дадения цвят ще се превърнат в неприятни такива. Например синият цвят не е типичен за трапезарията. Ако се храните заобиколени от синьо, няма да се чувствате никак комфортно.

По друг начин изглеждат нещата в спалнята. Основно идеите за цвят на спалнята произтичат от желанието да се създаде определено настроение или усещане – с облекчаващ стреса цвят е пътят към успешното му създаване. Цветът може да успокоява, стопля или подхранва и по този начин осигурява по-добър сън, кара ви да се чувствате по-спокойни или насърчава благосъстоянието.

Повече син цвят, по-малко стрес

Източник: https://www.pinterest.com/search/pins/?q=blue%20bedroom&rs=typed

Синьото, независимо дали е бледо или тъмно, създава успокояващ фон за спалня за гости или детска стая, която може незабавно да бъде оживена с червени, оранжеви, розови и жълти нюанси.

Синьото в хола може да се избере като цвят на тапицерията на диваните или като стенно изкуство. Заглавната снимка е чудесен пример за използване на син диван и сини пердета в интериора, и леките сини намеси в изкуството по стената. Иначе за цялостна стена в синьо в хола не е много удачно.

Синият цвят създава този парадокс. Той успокоява, намалява стреса, но ако е в големи количества създава прекалено плаващо чувство. Иначе, ако сте почитатели на изкуството, картина в синьо във всекидневната може да е това кътче за окото, през което да влезе спокойствието, от което се нуждаете във всеки един момент от деня си.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap