Повече син цвят, по-малко стрес

Повече син цвят, по-малко стрес

Знаете ли че, малко син цвят в интериора намалява нивата на стрес и тревожност? Според психолозите занимаващи се с цветове, най-добрият цвят за намаляване на стреса е синият. Символизирайки съпричастност, свежест и жизненост, синият цвят е траен фаворит, когато става дума за ограничаване на стрес в интериора.

Независимо дали го използвате като изявен цвят в стаята, като силен акцентен цвят или като фина намеса, използването на синьо в дома е изпитан метод за намаляване на стреса, успокояване и изцеление на ума.

Син цвят за по-малко стрес в интериора на дома

Освен че намалява стреса, този вечен цвят е студен и спокоен и работи добре както в класически, така и в съвременни схеми. Синьото обхваща цялата гама от нюанси от деликатни светли решения до най-дълбокия, най-тъмен, мастиленосин цвят. Те са лесен избор за палитрата на избор за мнозина, от аматьори декоратори до интериорни дизайнери, тъй като са невероятно лесни за живеене и идеални за наслояване.

Синьото също идва с положителни качества според цветовата психология, като облекчаване на безпокойството, съчувствие, топлина, насърчение, духовност, лоялност и внимателност.“

Кой цвят предизвиква стрес ?

Както ще потвърди всеки, който е минал през процеса на търсене на цветове за стаята, също така си струва да помислим кои цветове предизвикват безпокойство и кой е най-стресиращият цвят. Идеите за червени стаи могат да бъдат твърде груби и агресивни за някои хора и това е един от най-лошите цветове за боядисване на стая.

Декорирането с червено също може да бъде една от причините приятелите ви да не обичат да идват на гости в къщата ви. Често използвана като предупредителен знак, червената цветова схема ни напомня за опасност. Физически, червеното може да предизвика химични реакции в тялото, които са подобни на отговорите на стрес, носещи опасности, като ускорен пулс и по-висока телесна температура.

В кои помещения да използвате син цвят?

Все пак не може така да се хвърлят суперлативи или да се очернят цветовете. Има си мярка за използването на дадени цветове в помещенията и ако тя се премине, добрите качества на дадения цвят ще се превърнат в неприятни такива. Например синият цвят не е типичен за трапезарията. Ако се храните заобиколени от синьо, няма да се чувствате никак комфортно.

По друг начин изглеждат нещата в спалнята. Основно идеите за цвят на спалнята произтичат от желанието да се създаде определено настроение или усещане – с облекчаващ стреса цвят е пътят към успешното му създаване. Цветът може да успокоява, стопля или подхранва и по този начин осигурява по-добър сън, кара ви да се чувствате по-спокойни или насърчава благосъстоянието.

Повече син цвят, по-малко стрес

Източник: https://www.pinterest.com/search/pins/?q=blue%20bedroom&rs=typed

Синьото, независимо дали е бледо или тъмно, създава успокояващ фон за спалня за гости или детска стая, която може незабавно да бъде оживена с червени, оранжеви, розови и жълти нюанси.

Синьото в хола може да се избере като цвят на тапицерията на диваните или като стенно изкуство. Заглавната снимка е чудесен пример за използване на син диван и сини пердета в интериора, и леките сини намеси в изкуството по стената. Иначе за цялостна стена в синьо в хола не е много удачно.

Синият цвят създава този парадокс. Той успокоява, намалява стреса, но ако е в големи количества създава прекалено плаващо чувство. Иначе, ако сте почитатели на изкуството, картина в синьо във всекидневната може да е това кътче за окото, през което да влезе спокойствието, от което се нуждаете във всеки един момент от деня си.

0 Споделено
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

E-mail бюлетин
Сподели
Copy link
Powered by Social Snap