Разликата между пряка и непряка слънчева светлина – за всички, които имат цветя в дома си

Замисляли ли сте се каква е разликата между пряка и непряка слънчева светлина? Едва ли има жена, която да не обожава да има цветя в дома си. Независимо дали става въпрос за красива градина или саксийни цветя в хола, те придават съвсем различен вид на помещението, както и допринасят за свежия въздух.

Но отглеждането на цветята и грижата за тях далеч не е лесна. Особено, когато става въпрос за светлината, защото всяко едно цвете има различни предпочитания за слънчевите лъчи.

Ярка светлина, слаба светлина, непряка светлина, филтрирана светлина — всички тези изисквания за слънце стават малко объркващи, а сме сигурни, че повечето от Вас не знаят какво означават.

Различните нива на светлина

Когато експертите по растенията говорят за нивата на светлина и изискванията за светлина за растенията, те имат предвид колко светлина е необходима на растението, за да извърши успешно фотосинтеза или да синтезира вода, въглероден диоксид и светлина от слънцето. Както вероятно се досещате, растението ще умре, ако не може да се храни.

Най-често обсъжданите видове светлина са директна, ярка непряка, средна непряка и слаба светлина. Въпреки че всички растения предпочитат различни видове светлина, повечето се нуждаят от един от тези четири вида светлина. Докато повечето хора говорят за различни видове светлина в зависимост от посоката на прозореца, това не винаги е така.

Пряка светлина

Пряката светлина обикновено идва от юг или запад, където слънцето е най-силно през деня. Мислете за това като къде е слънцето през най-горещите части на деня – следобед и ранна вечер. През това време вашите растения, които са разположени на прозорците на запад или юг, ще получават повече от четири часа силна, нефилтрирана светлина (стига да нямате завеси или щори).

Имайте предвид, че дори ако имате прозорец с южно или западно изложение, който е блокиран от нещо като сграда, дървета или е покрит със завеси или щори за прозорци, тогава няма да получите толкова светлина, колкото иначе бихте получили . Не е добра идея да държите кактуси на прозорците, не биха го понесли.

Непряка светлина

Непряката светлина е основно още една стъпка надолу от пряката светлина – тези видове растения получават по-малко светлина от останалите, но все пак получават светлина, филтрирана през листата отгоре.

Ярка непряка светлина

В природата тази светлина достига до растения, които са покрити от дървета, като драцена, които живеят под балдахина на по-големи видове в тропическите гори. У дома можете да намерите ярка непряка светлина от всеки прозорец, независимо от посоката, към която е обърнат. Тук обаче има значение къде ще поставите растението.

Ярката непряка светлина в прозорец с южно изложение ще бъде на няколко см от действителния прозорец или близо до прозореца, но блокирана от отвесна завеса. Можете също да поставите цветята на прозорец с източно или западно изложение, където те ще получават пряка светлина сутрин или вечер, в зависимост от посоката.

Средна непряка светлина

У дома този вид светлина обикновено идва от прозорец със северно изложение, където през деня влиза най-малко количество светлина. Ако имате прозорци с източно или западно изложение, този вид светлина ще бъде на няколко см разстояние от прозореца, където не е толкова силна.

Какво е слаба светлина?

Ниските нива на светлина се срещат на места, където прониква малко количество светлина. Помислете за места, където прозорците са блокирани от сгради, дървета или стени.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap