Стъпки за инсталиране на облицовка на стени за вашата кухня – лесно, бързо и ефективно

Всяка домакиня мечтае за красива и уютна кухня, в която да прекарва времето неусетно и приятно. Дизайнът на кухненското помещение е от много важно значение за начина, по който ще се чувстваме, когато прекарваме времето си в нея. Приготвянето на храната може да бъде истинско удоволствие, стига да сме в приятно помещение, което е свежо, удобно и чисто.

Предназначени да защитят стените директно над работните плотове, кухненските облицовки са най-добрият избор за кухня, в която често се готви и посещава.

За разлика от кухненските плочки, облицовката на стените е много по-лесна за почистване и също така има богат избор откъм дизайн и цветове. Още едно предимство е, че инсталирането на облицовка на стените не струва много скъпо и няма да надвиши Вашия бюджет.

Въпреки че не е необходимо да облицовате всеки сантиметър от стената, определено трябва да помислите за насочване към зоните над готварската печка и мивката. Защото тези места са най-склонни към замърсяване, най-вече, заради маслото, което пръска и замърсява стените.

Инсталирането на облицовката на стените, може да бъде и идеална предпоставка за създаването на интересна готварска печка, както и дизайнерска мивка, което пък ще превърне Вашата кухня  в едно наистина много красиво и необичайно място, в което ще искате да прекарвате повечето време от деня си.

Как се инсталира кухненска облицовка?

Кухненските облицовки за стени се изработват от различни материали, но най-предпочитани са тези, които са направени от стъкло, включително и огледално стъкло. Както и още от: акрил, ламинат, неръждаема стомана и друг тип ламарина, като месинг и мед. Също така други идеи за  кухненски стени са тези от ламперия, плочки и винилови тапети. За никого не е тайна, че този тип стени изглеждат много красива и придават усещане за уют и комфорт във вашата кухня.

Преди да започнете процеса на инсталиране, трябва да прочетете внимателно всички инструкции и особености до най-малкия детайл. По този начин ще се запознаете със самия процес и ще сте подготвени за него, както и ще може да си осигурите предварително всички инструменти, които са ви необходими и лепила, защото без тях инсталирането на облицовката е немислимо.

Обърнете специално внимание, за да проверите дали материалът, който искате да използвате, е подходящ за мястото, където искате да го инсталирате. Някои облицовки не са проектирани да се използват директно зад газов котлон и други такива подробности, които е добре да проучете, за да инсталирате успешно и безпроблемно.

Стъпки за инсталиране на облицовка на стени.

Подгответе повърхността

Добрата подготовка е ключът към успешната работа. Без значение от материала, който сте избрали за вашата облицовка, повърхността винаги и задължително трябва да бъде гладка, суха и чиста.

Отбележете позицията на облицовката

 Следващата стъпка е да начертаете и маркирате точната позиция, в която искате да поставите облицовката на стената. Тя трябва да бъде внимателно центрирана върху мивката или готварската печка, която е разположена отгоре. Не забравяйте да използвате нивелир, за да сте сигурни, че позиционирането ви е изправено.

Изрязване според размерите

Един от най-лесните начини, които ще Ви спестят много време и нерви е да закупите директно облицовката изрязана, според размерите, които Вие сте поръчали. Друг вариант е да закупите панели със стандартен размер в широк диапазон от размери, което също ще ви позволи да пропуснете тази стъпка.

Нанасяне на лепило

Един от най-предпочитаните начини за закрепване на обикновени стъклени, метални и други плочи е чрез използване на комбинация от лента с двойно покритие и силиконово лепило с нисък модул.

Когато лепилото е напълно засъхнало и облицовката е прикрепена без да има опасност да се отлепи, отстранете използваната маскираща лента и нанесете тънка линия силиконов уплътнител – с дебелина не повече от 2,5 мм – около краищата.

И накрая ако е необходимо може да добавите защитно покритие, но не във всеки случай се изисква.

Облицовката на стени не е труден процес и не отнема много време, но пък предпазва вашата кухня от замърсяване и в същото време ѝ придава стил и красота.

Оценете тази статия
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap