Стъпки за инсталиране на облицовка на стени за вашата кухня – лесно, бързо и ефективно

Всяка домакиня мечтае за красива и уютна кухня, в която да прекарва времето неусетно и приятно. Дизайнът на кухненското помещение е от много важно значение за начина, по който ще се чувстваме, когато прекарваме времето си в нея. Приготвянето на храната може да бъде истинско удоволствие, стига да сме в приятно помещение, което е свежо, удобно и чисто.

Предназначени да защитят стените директно над работните плотове, кухненските облицовки са най-добрият избор за кухня, в която често се готви и посещава.

За разлика от кухненските плочки, облицовката на стените е много по-лесна за почистване и също така има богат избор откъм дизайн и цветове. Още едно предимство е, че инсталирането на облицовка на стените не струва много скъпо и няма да надвиши Вашия бюджет.

Въпреки че не е необходимо да облицовате всеки сантиметър от стената, определено трябва да помислите за насочване към зоните над готварската печка и мивката. Защото тези места са най-склонни към замърсяване, най-вече, заради маслото, което пръска и замърсява стените.

Инсталирането на облицовката на стените, може да бъде и идеална предпоставка за създаването на интересна готварска печка, както и дизайнерска мивка, което пък ще превърне Вашата кухня  в едно наистина много красиво и необичайно място, в което ще искате да прекарвате повечето време от деня си.

Как се инсталира кухненска облицовка?

Кухненските облицовки за стени се изработват от различни материали, но най-предпочитани са тези, които са направени от стъкло, включително и огледално стъкло. Както и още от: акрил, ламинат, неръждаема стомана и друг тип ламарина, като месинг и мед. Също така други идеи за  кухненски стени са тези от ламперия, плочки и винилови тапети. За никого не е тайна, че този тип стени изглеждат много красива и придават усещане за уют и комфорт във вашата кухня.

Преди да започнете процеса на инсталиране, трябва да прочетете внимателно всички инструкции и особености до най-малкия детайл. По този начин ще се запознаете със самия процес и ще сте подготвени за него, както и ще може да си осигурите предварително всички инструменти, които са ви необходими и лепила, защото без тях инсталирането на облицовката е немислимо.

Обърнете специално внимание, за да проверите дали материалът, който искате да използвате, е подходящ за мястото, където искате да го инсталирате. Някои облицовки не са проектирани да се използват директно зад газов котлон и други такива подробности, които е добре да проучете, за да инсталирате успешно и безпроблемно.

Стъпки за инсталиране на облицовка на стени.

Подгответе повърхността

Добрата подготовка е ключът към успешната работа. Без значение от материала, който сте избрали за вашата облицовка, повърхността винаги и задължително трябва да бъде гладка, суха и чиста.

Отбележете позицията на облицовката

 Следващата стъпка е да начертаете и маркирате точната позиция, в която искате да поставите облицовката на стената. Тя трябва да бъде внимателно центрирана върху мивката или готварската печка, която е разположена отгоре. Не забравяйте да използвате нивелир, за да сте сигурни, че позиционирането ви е изправено.

Изрязване според размерите

Един от най-лесните начини, които ще Ви спестят много време и нерви е да закупите директно облицовката изрязана, според размерите, които Вие сте поръчали. Друг вариант е да закупите панели със стандартен размер в широк диапазон от размери, което също ще ви позволи да пропуснете тази стъпка.

Нанасяне на лепило

Един от най-предпочитаните начини за закрепване на обикновени стъклени, метални и други плочи е чрез използване на комбинация от лента с двойно покритие и силиконово лепило с нисък модул.

Когато лепилото е напълно засъхнало и облицовката е прикрепена без да има опасност да се отлепи, отстранете използваната маскираща лента и нанесете тънка линия силиконов уплътнител – с дебелина не повече от 2,5 мм – около краищата.

И накрая ако е необходимо може да добавите защитно покритие, но не във всеки случай се изисква.

Облицовката на стени не е труден процес и не отнема много време, но пък предпазва вашата кухня от замърсяване и в същото време ѝ придава стил и красота.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap