3 вида осветление за стайни растения

Твърде много или твърде малко осветление за стайни растения, може бързо да ги стресира, което ще ги прави по-податливи на болести, вредители и дори преждевременна смърт. За щастие повечето растения, които купувате да отглеждате вкъщи са етикетирани с информация за техните „предпочитания” към слънчева светлина, като „излагане на слънце” или „частична сянка”. Въпреки това, намирането на оптимално осветление за стайните растения конкретно може да отнеме известно време на базата проба-грешка, така че в началото ще трябва да наблюдавате приспособяването на растението внимателно.

Много по-лесно е да определите количеството слънце във вашия двор, а не вътре. На открито можете ясно да видите къде е сенчесто и къде слънцето удря директно, но на закрито е различно, в помещенията въздействието на светлината е по-незабележимо. За да разберете дали едно стайно растение ще “се чувства добре” във вашето пространство, е полезно да знаете различните видове светлина, които имате в дома си.

Има три основни вида осветление за стайни растения

Когато знаете от какво се нуждае дадено растение, ще можете да разчитате на следните три вида осветление в интериора на стаята, където ще ги отглеждате.

Ярка светлина

Ярката (пряка) светлина означава слънчев прозорец с южно или западно изложение, който получава директно светлина през целия ден. Растенията в близост до него могат да получават минимум пет до шест часа слънчева светлина всеки ден, като някои растения предпочитат повече.

Грижите за растенията, които имат нужда от ярка светлина могат да бъдат по-трудни през зимата. Вие трябва да устоите на изкушението да преместите растението по-близо до прозореца, за да „хване” светлината. Повечето растения, които се нуждаят от ярка светлина, няма да могат да се справят със студените течения, които се увеличават колкото повече се приближавате към прозореца.

Непряка светлина

Непряката светлина може да се намери на места с прозорец с източно изложение или във вътрешността на стая, която получава пълна светлина от прозорец с южно или западно изложение. Това също може да означава, че има прозрачна завеса между източника на светлина и самото растение.

Слаба светлина

Много стаи се квалифицират със слаба светлина, особено през зимата. Стаи със северно изложение или частично засенчени прозорци биха се квалифицирали като ситуации с ниска осветеност. Ако не можете лесно да четете книга в стаята, вероятно е от слабата светлина. Растенията все още могат да растат в слабо осветени помещения с добавяне на изкуствена светлина.

По темата със слабата светлина, повечето растения се нуждаят от слънчева светлина през целия ден. Може да се наложи да осигурите допълнително осветление с лампи, особено ако не можете да предложите място с идеални светлинни условия за вашето растение.

Сезонни промени и интериорна среда при осветление за стайни растения

Не само продължителността на деня варира със смяната на сезоните. Ъгълът на слънцето също е различен. Когато дните са дълги и слънцето е високо в небето, прозорецът ви със западно изложение може да бъде изпълнен със слънце през целия ден и това да носи така нужната ясна светлина. Когато дните се съкратят и ниското слънце идва само под ъгъл, дори прозорец със западно изложение няма да носи достатъчно светлина за растение, което жадува за пряка слънчева светлина.

Когато определяте колко светлина ще изисква вашето стайно растение, ще трябва да имате предвид и останалата част от околната среда. Намирането на правилното ниво на осветление за стайни растения не е точна наука, но имайте предвид и другите фактори, когато избирате място, където да поставите вашето растение. Това са температурата и влажността на въздуха.

Трябва да внимавате цветето да не е до много силен топлинен източник, защото няма да може да приема и цялата светлина от източника. Ниското ниво или липсата на влага във въздуха може да доведе до увяхване и стрес на растенията. Ако това се случи, обикновено можете да оставите растението в неговите оптимални светлинни условия, но ще трябва да осигурите овлажнител наблизо.

Както казахме, отглеждането на растенията, не е ракетна наука. Дори да не изпълнявате всичко супер стриктно ако вашето растение изглежда щастливо и здраво, оставете го там. Ако не, опитайте на друго място.

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap