5 хака за организация в кухнята (за които говорят големите шеф-готвачи)

Ключът към ефективната организация в кухнята е да държите под ръка това, което използвате най-много. Като допълнение в пространството трябва да бъдат само необходимите неща. Това важи не само за кухнята, но и за мазето, гаража, банята – е в мазето може да държите повече излишни неща.

В никое домашно пространство обаче всичко това не е по-важно от кухнята. Затова подбрахме четири съвета от топ професионални готвачи за начина, по-който организират кухните си и до какви хакове прибягват, когато става въпрос за поддържане на това пространство функционално.

Организация в кухнята – тайната е в използването на цялото пространство

Най-добрият съвет за всеки, който иска да стане чудесен семеен готвач е първо да застане в кухнята и да я огледа цялата. Преди да започнете да подреждате кухнята според наличните мебели и места за съхранение, трябва да мислите за пространството като цяло и как ще готвите: имате семейство, за което ще се грижите  или ще готвите само за себе си.

След това пристъпете към формулата – всичко да си е на мястото (mise en place както казват французите)!

Без значение какъв тип пространство или оформление имате в кухнята си, наличието на това, от което се нуждаете, трябва да е наблизо и готово за ползване. Това прави цялата разлика в успешното готвене, независимо дали сте професионалист или начинаещ.

Затова направете списък с най-често готвените рецепти в дома си, най-често използваните съдове и посуда, аксесоари за кухня, и ги подредете според този списък. Последното нещо, което искате да правите, докато готвите, е да се ровите в търсене на шпатула, щипки или подправки, от които се нуждаете веднага.

Дръжте еднородни предмети приближени едни до други! Това е вторият хак, който е чудесен помощник в готвенето. Наличието на оборудването и съставките на рецептата ви под ръка, преди да започнете да готвите, определено е важно, но настройката на кухнята ви винаги да има определени неща наблизо спестява много време и разочарование.

Например ако сте разположили черпак и шпатула близо до печката, то за някоя рецепта може да ви потрябва спешно дълга вилица, тогава вместо да се заровите по шкафовете, ако предварително сте окачили на стената всички тези еднородни кухненски инструменти, тогава сте си осигурили в близост едни до други ще разширят готварския ви обхват много бързо.

Изборът на прозрачни кухненски контейнери за най-често използваните съставки в домашната кухня е следващият полезен хак. Какво пък толкова топ готвач може да ни каже за нещо толкова стандартно за всяка кухня? Резонен въпрос, но топ готвачите са забелязали един факт. Когато започвате да готвите се съсредоточавате върху самия процес и губите представя за някои елементи в обкръжението. Така след известно време може някоя съставка да е свършила, да е понамаляла, но ако вие нямате визуален контакт с нея, може да сте забравили това нещо.

Когато подредите прозрачните контейнери, с най-често използваните съставки (които се съхраняват в контейнер), тогава лесно следите визуално грамажите, с които разполагате.

Следващият хак в статията не е за какво да ви е под ръка, а какво да не е под нея. Шеф готвачите са много строги в своята организацията в кухнята и могат да разкарат от нея всеки производител на кухненски уреди и принадлежности. В този смисъл, вместо да имате няколко уреди или съдове, които правят едно и също нещо, инвестирайте в определени тенджери и тигани, за да намалите излишъка, който води до дезорганизация.

Вижте и нашите 10 прости правила за кухнята

Винаги има вероятност да получите подарък кухненски уред, който не сте желали. Като добри домакини вие няма да го изхвърлите, но ако не го ползвате може да не под ръка. В този смисъл, много полезни са високите окачени кухненски шкафове за съхранение на по-малко използвани уреди и съдове в кухнята.

Носете престилка при готвене вкъщи – сериозното отношение към готвенето вкъщи изисква да бъдете изцяло подчинени на ритуала на готвене. Много топ готвачи, колкото и да са ексцентрични, признават, че дори и вкъщи носят престилка докато готвят, просто защото предпазва дрехите и кожата ви от пръски и мазнини.

Избрахме тези полезни съвети за организация в кухнята, които са от топ готвачи, за да видите, че в организацията на кухнята те са практични и добре мислещи хора. Така че това, което виждате по телевизионните готварски канали за дивата необуздана природа на тези готвачи е по-скоро шоу. В кухнята шоу няма – има само правила, които да направят готвенето удоволствие за домакинството и споделянето на храната в изкуство.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2.6 / 5. Брой гласове: 5

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap