Диван разделен на основните му части

Стилът на вашия диван в хола се дължи на сглобката от неговите съставни части. Вие виждате като потребители, които избирате диван за всекидневна, виждате само крайния продукт, но той е направен от различни съставни части, които имат собствена еволюция в света на дизайна.

Диванът се състои от много различни части и съчетанието им създава различен вид и усещане. Когато избирате диван за вашия дом, познаването на всички различни части на моделите дивани, имената на всяка основна част и нейните вариации може да ви помогне да опишете стила, който искате за вашия дом.

Разделяме статията на три части, точно тези, които отговарят за удобството по време на ползване на дивана:

  • ръцете на дивата (т.нар. подлакътници);
  • гърбът на дивана (облегалката);
  • седалката на дивана;

Ръцете на дивана – наричани още подлакътници

Подлакътникът на дивана може да се нарече с няколко различни имена в зависимост от неговия стил и всеки тип подлакътник има различно предназначение. определят краищата на дивана и играят критична роля в цялостния вид и функция на дивана.

Диаграма на подлакътниците  Диван разделен на основните му части

Английска ръка: тя е ниска и поставена назад спрямо предния ръб на седалката. Английският тип са с нисък профил и са подходящи, ако обичате да подремвате на дивана си. Те също са добри за малки пространства, тъй като не излизат извън корпуса на дивана.

Ръка на Лоусън: типа подлакътник Лоусън е нископрофилна, скромно мащабирана версия на навитата ръка, но с по-минималистичен дизайн.

Плисирана ръка: предната част на плисирания модел е тапицирана с плат, който продължава от вътрешната страна. Един от най-често използваните подлакътници.

Навита ръка: най-често срещаната традиционна форма за подлакътник на дивана, с навита гънка навън. Въпреки че са удобни за излежаване и четене, навитите ръце заемат допълнително място и трябва да се вземат предвид при измерването на дивана и разполагането му в интериора.

Квадратна ръка: наричана още кутиен подлакътник, има модерен и изчистен геометричен вид, с прави линии и ъгли. Квадратните ръце като на шега добавят място за сядане. Те обаче не са толкова удобни, колкото навитите ръце за излежаване.

Смокинг ръка: смокингът са леко разширени, но тънки и елегантни подлакътници, които имат същата височина като облегалката на дивана.

Гръб на дивана – облегалка на дивана

Облегалките на дивана могат да варират по височина, форма и материал на възглавницата и са неразделна част от стила и нивото на комфорт на дивана.

Диаграма на облегалките:

Диван разделен на основните му части

Гръб Камила: това е традиционна облегалка на дивана, която е оформена като гърбица на камила, повдигната в средата и наклонена по-ниско в краищата. Придава официален вид на самата мебел и много елегантност.

Гръб с каналчета: Дълбоките вертикални канали на стегнатия гръб са отличителните черти на този вид облегалка.

Извит гръб: диван с извит гръб прави един завой от двете страни, така че да образува едно цяло с ръцете, които не са закрепени отделно. Това е модернистична мебел за съвременни стилове в интериора.

Гръб с възглавници: има два подвида на този модел, единият е със възглавници, които са отделно от облегалката на дивана, за разлика от прикрепените облегалки част от дивана. Това позволява капаците да се свалят лесно за почистване. Другият вид е с повече меки възглавници нахвърляни по целия гръб. Този стил предлага комфорт, който може да се регулира и чрез преместване на възглавниците. Въпреки това изисква повече поддръжка, за да поддържате възглавниците на място.

Стегнат гръб: стегнатият гръб на диван е тапициран, но няма свободни възглавници. Гърбът има твърдо усещане и може да осигури чист, съобразен и официален вид.​

Гръб Водопад: тази облегалка на дивана има два или повече вертикални слоя от събрани и извиващи се възглавници, които са прикрепени към гърба. Екстравагантно решение за модерни и традиционни интериори.

Седалка на дивана

Усещането на седалката на дивана е от решаващо значение за вашия комфорт и удоволствие по време на употреба. Частите на възглавницата на дивана могат да бъдат проектирани да създават отделни седалки или като индивидуални стилове за една седалка или тясна седалка. Има основно два вида седалки за диван: с възглавници (омекотени седалки) и така наречените тесни седалки. На диаграмата ясно се виждат двата вида.

Диаграма на седалки за диван Диван разделен на основните му части

Омекотена седалка: Омекотената седалка обикновено се състои от две или три възглавници. Тъй като тези възглавници са направени да поддържат теглото на седящия, те обикновено са по-твърди от възглавниците за гръб. Възглавниците могат да бъдат квадратни или правоъгълни в зависимост от броя на седалката. Омекотените калъфи за седалки обикновено могат да се свалят.

Разновидност на този вид е седалката с една възглавница. Тя предлага спретнат, минималистичен вид, който също може да се комбинира с облегалка с възглавница. Когато седите на единия край на качествена единична възглавница, тя не трябва да се повдига в другия край.

Плътни седалки: диваните, които нямат отделни възглавници за седалки, са така наречените плътни седалки. Този стил може да се намери както на традиционни, така и на модерни дивани или дивани с дървена рамка. Обикновено придава по-официален вид.

Сега, когато знаете видовете седалка, гръб и ръце, ще разпознаете ли стила на дивана в заглавната снимка: квадратните ръце, омекотената седалка с два броя възглавници и гърбът със свободните възглавници – истинско удоволствие за тялото и сетивата в съвременния дом.

Тази статия може да има и още една четвърта част, която обаче, ще разгледаме отделно, тя е за основата на дивана, която също може да бъде няколко вида. Върху основите дизайнерите избират конфигурациите на дивана с ръцете, облегалките и седалките. 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Условия за поверителност

Necessary

Advertising

Analytics

Other

Share via
Copy link
Powered by Social Snap