Кога да приберете вашите растения и цветя в саксии вкъщи  

Добрите новини за любители на растения и цветя в саксии започват с това, че краят на градинарския сезон не означава край на растенията. Въпреки че има видове, които не оцеляват в студения зимен климат, те могат да бъдат пренесени на закрито като стайни растения, за да преживеят по-студените месеци.

Директно ще отговорим на въпроса кога, но след това ще ви дадем и няколко полезни съвети относно избора на кои растения и цветя в саксии да прибере вкъщи, и да им осигурите най-добрата среда, за да оцелеят и през зимата.

Деликатен момент е кога да приберете вашите растения и цветя в саксии

В началото на септември започнете да гледате месечната прогноза. Изхождайте от това, че растенията е добре да са навън, колкото се може повече. Ако месецът е прогнозируемо благоприятен за вашия регион, можете да запазите саксиите си навън. Ако обаче се очакват ранни есенни слани, започнете да правите плана за прибиране на вашите растения и цветя в саксии. При положение, че целият септември премине благоприятно, повторете същото и през октомври, но тогава трябва да знаете, че времето за реакция може да е много по-малко.

Първо започнете с по-деликатните и темпераментни видове. Изгответе стратегия за прибирането и освободете място където те ще бъдат. Ето няколко съвета в тази посока.

Осигурете им температура и влажност, които са приблизително до това, което те са имали като условия за живот през топлия сезон. Първоначално стаята или мястото в оранжериите, където сте ги прибрали, трябва да са с отворени прозорци целодневно, така че растенията постепенно да привикват към смяната на околната среда. Помислете за групиране на растенията.

Съвети за това кои растения и цветя в саксии ще приберете да зимуват вкъщи

Успешното презимуване на растенията на закрито започва с избора на правилния тип растения. Противно на общоприетото схващане, не всички растения могат да оцелеят при условия на отглеждане на закрито (или най-малкото не всички растения могат да виреят на закрито), особено ако в дома ви има ограничена светлина, топлина или влажност.

Има голям шанс в къщата ви да има по-малко слънчеви места, отколкото в двора ви, така че ще трябва да направите някои трудни избори за това кои растения си струва да запазите за сезона и дали можете да им осигурите грижите, които изискват на закрито.

Въпреки че е изкушаващо да преместите всички външни растения на закрито за зимата, това също е непрактично. Преди да вземете решение кои растения да преместите на закрито, прегледайте следния контролен списък и преместете растенията, които отговарят на следните критерии.

Съхранявайте само здрави растения. Ако едно растение се е борило цялото лято при най-добрите условия с вредители или болести, вероятно няма да се подобри на закрито.

Никога не носете на закрито растение, което е заразено и което може да привнесе заразата в дома. Проблемите се разпространяват по-бързо сред стайните растения, отколкото във външната градина, и дори да положите големи усилия да поставите проблемното растение под карантина, няма гаранция, че няма да разпространите проблема върху другите си растения.

Дайте предимство на любимите си растения в саксия. Когато решавате кои растения да пренесете на закрито за сезона (ако приемете, че имате ограничено пространство), дайте предпочитание на всички сортове, в които вече сте инвестирали много време и енергия.

Ако растението изглежда добре като стайно растение, пренесете го на закрито. Много домове имат достатъчно светлина за успешно отглеждане на няколко цъфтящи сорта като мушкато, фуксия, бегония и дори пасифлора, всички от които могат да цъфтят красиво на закрито. Разбира се, те може да не изглеждат толкова буйни или жизнени, както биха изглеждали на открито, но все пак е хубаво да имате нещо цъфтящо през зимата и растенията ще бъдат готови да започнат да цъфтят отново на открито през пролетта.

Когато сте все още начинаещи и ви се налага за първи път да прибирате растения и цветя в саксии вкъщи, може да се наложи да потърсите и практически съвет от някого по-опитен. Тук описаните съвети ще ви помогнат, но можете да съберете още важна информация особено що се отнася за конкретните видове цветя и растения.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 2.9 / 5. Брой гласове: 12

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap