Кога да приберете вашите растения и цветя в саксии вкъщи  

Добрите новини за любители на растения и цветя в саксии започват с това, че краят на градинарския сезон не означава край на растенията. Въпреки че има видове, които не оцеляват в студения зимен климат, те могат да бъдат пренесени на закрито като стайни растения, за да преживеят по-студените месеци.

Директно ще отговорим на въпроса кога, но след това ще ви дадем и няколко полезни съвети относно избора на кои растения и цветя в саксии да прибере вкъщи, и да им осигурите най-добрата среда, за да оцелеят и през зимата.

Деликатен момент е кога да приберете вашите растения и цветя в саксии

В началото на септември започнете да гледате месечната прогноза. Изхождайте от това, че растенията е добре да са навън, колкото се може повече. Ако месецът е прогнозируемо благоприятен за вашия регион, можете да запазите саксиите си навън. Ако обаче се очакват ранни есенни слани, започнете да правите плана за прибиране на вашите растения и цветя в саксии. При положение, че целият септември премине благоприятно, повторете същото и през октомври, но тогава трябва да знаете, че времето за реакция може да е много по-малко.

Първо започнете с по-деликатните и темпераментни видове. Изгответе стратегия за прибирането и освободете място където те ще бъдат. Ето няколко съвета в тази посока.

Осигурете им температура и влажност, които са приблизително до това, което те са имали като условия за живот през топлия сезон. Първоначално стаята или мястото в оранжериите, където сте ги прибрали, трябва да са с отворени прозорци целодневно, така че растенията постепенно да привикват към смяната на околната среда. Помислете за групиране на растенията.

Съвети за това кои растения и цветя в саксии ще приберете да зимуват вкъщи

Успешното презимуване на растенията на закрито започва с избора на правилния тип растения. Противно на общоприетото схващане, не всички растения могат да оцелеят при условия на отглеждане на закрито (или най-малкото не всички растения могат да виреят на закрито), особено ако в дома ви има ограничена светлина, топлина или влажност.

Има голям шанс в къщата ви да има по-малко слънчеви места, отколкото в двора ви, така че ще трябва да направите някои трудни избори за това кои растения си струва да запазите за сезона и дали можете да им осигурите грижите, които изискват на закрито.

Въпреки че е изкушаващо да преместите всички външни растения на закрито за зимата, това също е непрактично. Преди да вземете решение кои растения да преместите на закрито, прегледайте следния контролен списък и преместете растенията, които отговарят на следните критерии.

Съхранявайте само здрави растения. Ако едно растение се е борило цялото лято при най-добрите условия с вредители или болести, вероятно няма да се подобри на закрито.

Никога не носете на закрито растение, което е заразено и което може да привнесе заразата в дома. Проблемите се разпространяват по-бързо сред стайните растения, отколкото във външната градина, и дори да положите големи усилия да поставите проблемното растение под карантина, няма гаранция, че няма да разпространите проблема върху другите си растения.

Дайте предимство на любимите си растения в саксия. Когато решавате кои растения да пренесете на закрито за сезона (ако приемете, че имате ограничено пространство), дайте предпочитание на всички сортове, в които вече сте инвестирали много време и енергия.

Ако растението изглежда добре като стайно растение, пренесете го на закрито. Много домове имат достатъчно светлина за успешно отглеждане на няколко цъфтящи сорта като мушкато, фуксия, бегония и дори пасифлора, всички от които могат да цъфтят красиво на закрито. Разбира се, те може да не изглеждат толкова буйни или жизнени, както биха изглеждали на открито, но все пак е хубаво да имате нещо цъфтящо през зимата и растенията ще бъдат готови да започнат да цъфтят отново на открито през пролетта.

Когато сте все още начинаещи и ви се налага за първи път да прибирате растения и цветя в саксии вкъщи, може да се наложи да потърсите и практически съвет от някого по-опитен. Тук описаните съвети ще ви помогнат, но можете да съберете още важна информация особено що се отнася за конкретните видове цветя и растения.

Оценете тази статия
Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap