Тъмни и светли цветове в интериора

Започваме темата за тъмни и светли цветове в Creative home като една прелюдия за цветната седмица – статии свързани с цветовете. Като се има предвид, че човечеството прекарва все повече и повече време в интериорна среда, независимо дали на работа или у дома, приятната домашна среда влияе положително на настроението и благосъстоянието на обитателите й, точно както лошо осветените, неудобни места могат да направят живота мизерен. Ето защо делото на интериорния дизайнер и на интериорния декоратор е толкова важно, дори ако често се смята за второстепенно от някои професионалисти.

Когато проектира интериор, дизайнерът има властта да работи върху важни променливи, било то изкуствено осветление, естествена светлина, пропорции или материали, и най-вече цветове. Всички тези елементи влияят върху изживяването, което обитателите ще имат в дадено интериорно пространство.

Цветът обаче влияе най-силно върху настроението и то на много по-дълбоко психологическо ниво. Затова ето няколко тайни от света на интериорния дизайн и цветовете, които използваме в нашите домове.

Тъмни и светли цветове в интериора – влияние

За да се осигури желаното пространствено изживяване, има елементи, които променят възприятието на пространството, без да се налага да променяте нито сантиметър в интериора. Това може да стане чрез боядисване на стените или чрез нанасяне на различни цветни покрития. Подреждането на цветовете или текстурите в една среда променя перспективата, правейки стаята да изглежда по-висока, по-дълга, по-широка или подчертавайки определен елемент.

По-светлите и студени цветове правят пространството да изглежда по-голямо.

По-тъмните цветове го правят да изглеждат по-затворено и по-малки за окото.

Светли цветове за повече пространство

За да създадете усещане за простор в околната среда, най-добрият метод е да използвате светли цветове, които ще отразяват естествената светлина и ще направят повърхностите да изглеждат по-големи за очите.

Компактно усещане в интериора

Когато идеята е стаята да изглежда по-компактна, по-малка и по-уютна, изборът на по-силни цветове върху стенните повърхности може да работи добре. Те ще абсорбират по-голямата част от естествената светлина, създавайки усещане за затвореност, което може да бъде полезно за определени функции.

Контрастни решения

Има моменти, когато намаляването на височината на тавана може да направи пространството по-приятно и да създаде гостоприемно усещане. Когато го боядисате в по-тъмен цвят от стените или оставите текстурата на материала видима, тази функция ще създаде впечатлението, че таванът е по-нисък.

В други ситуации е точно обратното. Има апартаменти, чиито по-ниски тавани придават клаустрофобично усещане на пространствата. Боядисването на стените в по-тъмен цвят и оставянето на тавана бял създава усещането за по-висок таван. Така че ако се наложи да приложите този трик, направете го, обаче след това внимавайте да не си ударите главата.

Боядисването на задната стена и тавана със същите по-тъмни цветове и оставянето на страничните стени по-светли ще направи пространството да изглежда по-широко и по-просторно. Това е техника, широко използвана в коридори или тесни стаи.

За да подчертаете една стена, се препоръчва да я запазите в по-светъл цвят, докато другите имат по-тъмен нюанс. Това кара окото да бъде привлечено към стената със светлия тон. Това решение е подходящо за стаи където търсите уединение и по-интимно пространство, но не и за голяма всекидневна, където се търси балансиран подход в интериора.

Да влязат цветовете

Сигурно забелязахте, че досега говорихме само за светло и тъмно, но не споменахме нито един цвят. Психологията на цвета е мощен инструмент за интериорен дизайн, който влияе на настроението в стаята повече от всеки друг фактор. Различните нюанси предизвикват определени емоции, така че когато избирате цветовете си, е важно да имате предвид каква атмосфера искате да създадете и кои цветове ще ви помогнат да постигнете това.

Тъмни и светли цветове в интериора  А защо трябва да е ярко в дoма, вижте в HappyWoman  

Схемата по-която се работи спрямо пространството е същата както със светлото и тъмното като нюанси на даден цвят. А как ще я прилагат интериорните дизайнери и декоратори през 2023, предстои да видим през цялата цветна седмица в Creative home.

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap