Стилове в интериорния дизайн

Кои са най-известните стилове в интериорния дизайн? Какво е стил? Какво е интериорен дизайн?

Интернет е наситен с информация, която обаче никога не изпълва читателя докрай. Онлайн ще намерите множество непълни статии, как да следвате различни стилове и да ги прилагате в обзавеждането на къщи, апартаменти, заведения, ресторанти, офиси, но в по-голямата част от дискусиите липсва по-строга дефиниция на стила, неговото използване и ограниченията му в целия процес на проектиране и създаване на интериорни и екстериорни пространства.

Нашето намерение е да ви помогнем чрез началната точка на информацията, как да подхождате последователно или как да уловите променливостта в стила за различни дизайнерски работи и контексти.  Идеята ни не е само да се запознаете с видовете стилове в интериорния дизайн, от които да търсите вдъхновение за даден ваш проект за обзавеждане, но и за нещо много повече. Защото най-лесният начин да кажете какво точно искате когато обзавеждате дадено пространство е като познавате правилата, особеностите, стилистиката, подредбата на елементите, които съставляват стила, който искате да постигнете.

Познанието за стиловете и особеностите на изкуството на интериорния дизайн ви позволява по-лесно да общувате с хората, които следва професионално да ви помогнат за обзавеждането. Най-лесният начин да кажете какво точно искате е като познавате правилата, особеностите, стилистиката, подредбата на елементите, които съставляват всеки един стил.

 

Какво е стил?

В исторически контекст под стил разбираме визуалната характеристика на дадено пространство, локализирано към времето, местоположението и целта, която е служила като основа.  Много стилове приемат името на периода от време, в който са се случили (Викториански стил, Възрожденски стил в България); стилът може да характеризира цяло артистично движение, Арт деко или Баухаус; наименованието на стила може да се ръководи от философията на дизайна; стилът може да бъде от определена субкултура (например графити).

В разговорния език, стилът, често се заключва в една дума: Минимализъм, Гръндж, Индустриал, Средиземноморски, Поп-арт… всички тези думи се използват, за да опишат цял сет от визуални споразумения и общи черти, чрез които се разпознават самите стилове. Например гръндж означава цял стил в музиката и модата през 90-те години на 20. век, а Средиземноморски стил означава общите черти в кухнята и обзавеждането на нациите, които са разположени по бреговете на Средиземно море.

Какво е интериорен дизайн?

Интериорният дизайн се определя като „изкуството или процесът на проектиране на интериорното пространство в една стая, сграда или пространство. Докато думата „процес” може да включва набор от правила или строги насоки, понятието „изкуство“ е много абстрактно и субективно. Следователно възприятията за стила на даден дизайн могат да бъдат объркващи без обща посока или рамка, в която се случва разговора между клиентите и дизайнерите.

Ако клиентът не може ясно да изрази своята визия за декориране на жилищно или търговско пространство, това ще представлява голямо предизвикателство за интериорния дизайнер. Потенциалният риск е голям, така че да не се получи това, което клиентът търси като краен ефект. Защото вие като собствениците на дадено пространство сте тези, които ще го използвате и естествено вие ще търсите, удобство, практичност и красота, които да ви заобикалят, но и които са съобразени с преследване на дадена цел.

Например ако правите вила далеч от града, може би ще искате да се върнете към рустикалното, грубото, близкото до природата интериорно усещане. Или пък ако правите заведение тип сладкарница, вие може би ще искате да предразположите гостите да се чувстват добре и дизайнът да съответства на менюто и на средата, която ще е най-подходяща за хранене.

Така нашите статии ще ви послужат като изчерпателен дневник на повечето стилове в интериорния дизайн. Базата с информация ще ви помогне да разберете как се прави интериор в един стил, или как се смесват различните стилове, за да създавате ваши персонализирани идеи за декора. Ние бихме искали да улесним дизайнерите и клиентите да намират общ език и да си взаимодействат творчески, за да предават по-ясно идеите си един на друг.

Как да разпознавате стила?

Повърхностно казано, това, което разпознаваме като „стил в интериорния дизайн“, е набор от определени цветови хармонии, концептуални решения, подредба, пропорции… Но на по-високо ниво стиловете в дизайна обикновено носят със себе си определени принципи свързани с целите на дизайна и техниките за как да се постигнат тези цели. Някои от понятията, с които боравим са породени от клишета, други представляват реална част от философията на стила.

Всеки стил е обяснен чрез описание на неговите основни характеристики, чрез идентифициране на специфичните за него неща, примери за характерни мебели и осветителни тела и снимки изобразяващи определени аспекти от стила на декора за различни пространства.

Не е задължително да разглеждате стиловете, като нещо цялостно и завършено. В съвременната ни епоха, в един дом можете да видите как различни стаи са подредени според различни насоки в дизайна. Така както един хол може да е в Арт Деко дизайн, така банята може да бъда направена във Традиционен стил и това ще има страхотно въздействие за цялостното възприемане на вътрешното пространство. Съвсем нормално е да изберете мебели в даден стил и да ги поставите във всекидневната, без да целите да направите цялостен завършек. Когато обаче познавате стилът на мебелите, много по-лесно ще се ориентирате за тяхното подходящо съчетание в даден интериор.

Е, нека приключението в света на интериорния дизайн, да започне!

1. Арт Деко стил

2. Баухаус стил

3. Съвременен стил (Contemporary)

4. Традиционен стил

5. Минимализъм

6. Максимализъм

7. Дзен стил

8. Бохо стил

9. Скандинавски стил

 

Колко полезна Ви беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази публикация!

Кажете ни как можем да подобрим тази публикация?

Предишна публикация
Следваща публикация

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

E-mail бюлетин

Share via
Copy link
Powered by Social Snap